Glossary entry

English term or phrase:

ice core

Romanian translation:

carotă de gheaţă

Added to glossary by Felicia Mitrasca
Jan 10, 2008 12:51
16 yrs ago
1 viewer *
English term

ice core

English to Romanian Science Geology
"...the scientists at the British Antarctic Survey are doing their best to reveal the knowledge locked deep in the ancient ice cores of Antarctica..."

"Bloc de gheaţă"? Sunt bucăţi mari de gheaţă aduse in UK pentru studii.

Mulţumesc!

Discussion

Felicia Mitrasca (asker) Jan 11, 2008:
Sunt bucăţi de gheaţă prelevate din gheaţa Antarcticii, de la 3 km adâncime, cu ajutorul unor maşini speciale. Unele bucăţi au şi formă de cilindru. Vechimea lor e estimată între 200.000 şi 800.000 de ani.
mistahara (X) Jan 10, 2008:
"Ice core" este un esantion, o proba geologica de gheata. Imagini si explicatii aici http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_core. Corespunde in limba romana "carotei de gheata" http://www.google.ro/search?hl=ro&q=carota gheata&meta=
mistahara (X) Jan 10, 2008:
Calota glaciara se numeste asa pentru ca desemneaza ce a ramas din ghetari de la ultima era glaciara, si nu ca e din gheata. De aceea nici nu exista nici o referinta pentru "carota glaciara" sau "proba glaciara" http://www.dex-online-ro.ro/cautari/glaciar.htm
Emina Popovici Jan 10, 2008:
}ntr-adevăr, din Antarctica pot fi doar de la mare adâncime. http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_core
Valentin Alupoaie Jan 10, 2008:
Cred că Emina are dreptate. Probabil nu e nicio carotă nimic, din moment ce zice că sunt"ancient", şi se referă pur şi simplu la miezul gheţarilor. Pe de altă parte, ar fi cam greu să extragi blocuri mari de la mare adâncime.
Emina Popovici Jan 10, 2008:
Poţi să dai mai mult context, te rog? Pot fi bucăţi mari de gheaţă (blocuri)sau tuburi carotiere (se introduc nişte cilindri în gheaţă sau rocă din care se prelevă proba geologică).
Valentin Alupoaie Jan 10, 2008:
Şi cu "calota glaciară" cum rămâne? Se pare că de la "gheţar" la "gheaţă" e cale mai lungă decât ar crede unii. Săracul adjectiv, bată-l etimologia, a fost izgonit din familia lui. Să perăm că nu s-au răcit relaţiile între rude.
mistahara (X) Jan 10, 2008:
Se mai poate spune si "proba de gheata". Vreau sa subliniez ca nu este in nici un caz "glaciara". Adj. "glaciar" desemneaza substantivele glaciatiune, era glaciara, ghetar etc. (vezi DEXonline). Ceva din/de gheata nu e "glaciar".

Proposed translations

22 hrs
Selected

carotă de gheaţă

Ma simt nevoita sa postez propriul raspuns, ca replica la ironia unor colegi si pentru a sublinia clar ca in limba romana expresia "carota glaciara" nu exista, asa cum nu exista "cuburi glaciare", ci "cuburi de gheata", sau sloiuri glaciare", ci "sloiuri de gheata". "Glaciar" nu este egal cu "de/din gheata".

GLACIÁR, -Ă, glaciari, -e, adj. 1. (În sintagma) Perioadă (sau epocă, eră) glaciară = perioadă din era cuaternară (sau p. gener., dintr-o altă eră) în care gheţarii ocupau regiuni foarte întinse pe pământ şi în care alternau intervalele reci cu cele calde. ♦ Care aparţine acestei perioade, privitor la această perioadă. 2. Provenit din topirea gheţarilor; rezultat în urma acţiunii gheţarilor. Lac glaciar. Eroziune glaciară. [Pr.: -ci-ar] – Din fr. glaciaire.
Sursa: DEX '98

GLACIÁR s., adj. (GEOL.) 1. s. pleistocen, (ieşit din uz) diluviu. 2. adj. pleistocen, (ieşit din uz) diluvian. (Epoca ~.)
Sursa: Sinonime

glaciár adj. m. (sil. -ci-ar), pl. glaciári; f. sg. glaciáră, pl. glaciáre
Sursa: Dicţionar ortografic

GLACIÁR1 ~ă (~i, ~e) Care ţine de glaciaţie; propriu glaciaţiei. ♢ Perioadă ~ă perioadă geologică caracterizată prin suprafeţe vaste acoperite de gheţari. [Sil. -ci-ar] /<fr. glaciaire
Sursa: NODEX

GLACIÁR2 n. Prima epocă a cuaternarului caracterizată, mai ales, prin prezenţa gheţarilor, apariţia omului, florei şi faunei; pleistocen; diluviu. /fr. glaciaire
Sursa: NODEX

GLACIÁR, -Ă adj. Referitor la procesul sau timpul de apariţie a glaciaţiei. // s.n. Pleistocen. // (În forma glacio-) Element prim de compunere savantă cu semnificaţia „(referitor la) gheaţă“, „glaciaţie“, „gheţar“. [Pron. -ci-ar. / cf. fr. glaciaire < lat. glacies – gheaţă].
Sursa: DN

GLACIÁR, -Ă I adj. 1. referitor la procesul sau timpul de apariţie a glaciaţiei. 2. provenit din topirea gheţarilor. II. s. n. pleistocen. (< fr. glaciaire)
Sursa: MDN

Ice core
a core sample from the accumulation of snow and ice over many years that have recrystallized and have trapped air bubbles from previous time periods.

Asa cum ai remarcat si tu Felicia (si alti colegi), sunt bucati, esantioane, probe, mostre de gheata de forma cilindrica, in limba tehnic "carotă", obtinute prin "carotare", adica forare la adancime cu ajutorul unei "carotiere" (in limbaj simplu si in mare un cilindru gol pe dinauntru care extrage astfel un cilindru de gheata/roca/sol etc. de lungimi si dimensiuni diferite). Cu cat adancimea de extragere e mai mare, cu atat materialul obtinut si studiat este mai vechi.

Mostra obtinuta este un material valoros pentru diverse studii printre care: "Ice cores contain an abundance of climate information. Inclusions in the snow of each year remain in the ice, such as wind-blown dust, ash, bubbles of atmospheric gas and radioactive substances."

Din cate am inteles din ce am citit, cele mai vechi asemenea carote (obtinute de la cea mai mare adancime) s-au obtinut din Antarctica.

Ice core
fr. carotte de glace
http://fr.wikipedia.org/wiki/Carotte_de_glace

it. carota di ghiaccio

ro. carota de gheata
core = carota, nucleu, a carota
DICTIONAR TEHNIC ENGLEZ-ROMAN

"După zece minute reluăm acţiunea, dar simptomul persistă. Hotărâm să extragem carotiera; străpunseserăm blocul de gheaţă până la -22,53 m.

Carota ne-a confirmat sfârşitul incursiunii noastre în calendarul îngheţat al Scărişoarei, căci, pe lângă gheaţă, aduseserăm la suprafaţă şi un fragment de calcar din podeaua peşterii."
http://www.natgeo.ro/explorari/speologie/frigiderele-naturii...

"Articolele ştiinţifice care au rezultat analizează modul în care a variat compoziţia atmosferei din prezent şi până acum 650 de mii de ani, cu 200 de mii de ani mai mult decât informaţiile venite dintr-o altă carotă de gheaţă extrasă tot din Antarctica, dar care ajungea îndărăt în timp acum 440 de mii de ani.
Evoluţia concentraţiilor dioxidului de carbon şi metanului din atmosferă poate fi acum analizată şi la scara timpului geologic, nu doar în interval de câţiva ani sau decenii.
Cum un ciclu climatic major durează o sută de mii de ani, carota de gheaţă de 3 kilometri ne dă informaţii privind variaţia climei pe timpul a mai bine de şase asemenea cicluri."
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/11/051128_efec...




Referinte suplimentare:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_core.
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=carota gheata&meta=





--------------------------------------------------
Note added at 22 hrs (2008-01-11 11:04:26 GMT)
--------------------------------------------------

In acest context eu as traduce "pentru a scoate la lumina informatiile imortalizate in carotele de gheata foarte vechi (sau preistorice) extrase din Antarctica" (sau ceva de genul acesta :-)).

Alternativa ar fi "in probele/esantioanele de gheata foarte vechi", dar daca se doreste utilizarea termenului geologic (fiind un articol de specialitate), "carota" este cuvantul.
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Vă mulţumesc tuturor. :-)"
+2
2 mins

eşantion de gheaţă

...
Peer comment(s):

agree Jonah Hex
5 hrs
agree RODICA CIOBANU
11 hrs
Something went wrong...
4 mins

stratul interior/stratele interioare al gheţei (sau chiar esantion)

Se refera la studiera ghetei, a fiecarui strat pentru a studia evolutia ghetei, in acest fel pot determina anumite lucruri despre anumite perioade de timp
Something went wrong...
+10
6 mins

carotă glaciară

CARÓTĂ s. f. I. varietate de morcovi timpurii, cu rădăcini scurte. II. probă cilindrică de material extrasă din teren pentru a determina structura şi caracteristicile straturilor. ♢ probă luată din betonul de fundaţie al unei şosele pentru stabilirea proprietăţilor fizico-mecanice.

Sursa: MDN

Copyright (C) 2004-2007 DEX online.
Peer comment(s):

agree Adriana Crihan : http://www.revista-informare.ro/showart.php?id=10&rev=1
22 mins
Mulţumesc.
agree mistahara (X) : cu singura mentiune: carota de gheata (glaciar - referitor la glaciatiune, era glaciara, ghetari) http://www.google.ro/search?hl=ro&rls=ATSA,ATSA:2006-25,ATSA...
36 mins
Mulţumesc.
agree lucca
51 mins
Mulţumesc.
agree Cristian Brinza
55 mins
Mulţumesc.
agree Mihaela Ghiuzeli
2 hrs
Mulţumesc.
agree Cristiana Coblis
3 hrs
Mulţumesc.
agree Emina Popovici : "glaciară e ok şi nu mai trebuie tadus "ancient" pt că glaciar presupune deja că e antic, adică mai degrabă preistoric. Miezul carotei s-a format în decursul erelor glaciare, deci..carota glaciară.:-)
4 hrs
Mulţumesc. Rămâne totuşi neclar. / Eu şi pe erele astea glaciare le bănuiesc că au legături dubioase cu gheaţa.
agree Anca Nitu : carota, e o mostra obtinuta prin foraj la mare adancime
7 hrs
Mulţumesc.
agree RODICA CIOBANU
11 hrs
Mulţumesc.
agree Veronica Manole (X)
19 hrs
Mulţumesc.
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search