This question was closed without grading. Reason: Other
Jun 17, 2018 08:58
5 yrs ago
21 viewers *
English term

reliance

English to Romanian Law/Patents Law: Contract(s)
Contract de furnizare servicii online, clauza de limitare a raspunderii: Neither party will be liable for any loss of use, lost or inaccurate data, or any indirect, special, incidental, reliance or consequential damages of any kind…

Proposed translations

3 hrs

compensații pentru pierderile suferite de către reclamant din cauza dependenței sale de contractul e

Englesko-srpsko-mađarsko-rumunsko-slovačko-rusinski osnovni ...
www.komunikacijaikultura.org/E-books/ESMRSR recnik.pdf
reliance damages – compensation for losses incurred by the plaintiff due to his
dependence on the contract being performed – potporno obešteüenje; naknada za
gubitke koje je tužilac stekao pridržavajuüi se ugovora
Hu: biztatási kártérítés; a felperes által elszenvedett károk pótlása (kifizetése), mely függ a szerződés végrehajtásától
Ro: compensații pentru pierderile suferite de către reclamant din cauza dependenței sale de contractul efectuat

Slo: odškodné z dodržiavania zmluvy
Something went wrong...

Reference comments

3 hrs
Reference:

reliance de damages

https://www.lawinsider.com/clause/limitation-of-damages

Reliance damages is the measure of compensation given to a person who suffered an economic harm for acting in reliance on a party who failed to fulfill their obligation.

https://en.wikipedia.org/wiki/Reliance_damages

repararea prejudiciului contractual în diferite sisteme de drept repair of ...
https://ibn.idsi.md/.../Repararea prejudiciului contractual%...
The contractual damages occur as a result of failure to fulfill the contractual obligation by one ... persoane, unei activităţi, unei situaţii, care există din punct de vedere obiectiv ... consideră că dauna este suma acordată pentru repararea unui prejudiciu. În ... a priva de răspundere debitorul, dar de a o măsura. Aceasta permite ...

[PDF]Caracterul real al persoanelor juridice sub aspectul responsabilităţii ei
https://ibn.idsi.md/.../12.Recuperarea prejudiciului in ca.....
O a doua regulă divizează aceste daune-interese în trei categorii, după natura prejudiciului care necesită a fi reparat: profitul pe care un creditor caută să îl obţină dintr-un contract şi pe care el aşteaptă, deci prestaţia debitorului său, luându-se în consideraţie expectancy damages sau daunele-interese pentru a indemniza creditorul, profitul „aşteptat” şi datoria. Pierderile invocate de către creditor în consecinţa dreptului ce i-a fost dat de a crede, la executarea contractului şi, deci, de a plasa încrederea sa în debitorul care se angajează să efectueze o prestaţie – vărsarea reliance de damages. Restitution damages vizează împiedicarea îmbogăţirii contractantului în culpă, fiind constrâns la restituirea contractantului lezat, ceea ce trebuia să primească de la acesta din urmă. Din contra, şi în contrast cu acesta care este posibil în dreptul răspunderii civile, în materie contractuală nu există daune-interese punitive sau exemplare (punitive or exemplary damages) [20].
Determinarea prejudiciului nu este influenţată de situaţia materială a persoanei păgubite ori a celei responsabile, ceea ce interesează fiind echivalentul pagubei suferite ce trebuie acoperită integral. Determinarea prejudiciului nu este motivată decât pe dispoziţiile dreptului civil.
Ca modalitate de reparare a prejudiciului contractual în legislaţia şi literatura de specialitate a mai multor state sunt daunele interese.
Daunele-interese sunt mijlocul juridic supletiv şi de dreptul comun pentru executarea prin echivalent a obligaţiei contractuale.
Potrivit art.1082 din Codul civil al României, „debitorul poate fi obligat la plata daunelor interese în cazul neexecutării obligaţiei, executării defectuoase ori cu întârziere”.

Daunele interese pot fi compensatorii şi moratorii.
Daunele interese compensatorii sunt despăgubirile acordate pentru neexecutarea totală sau parţială ori
pentru executarea necorespunzătoare a obligaţiei contractuale a debitorului. Aceste despăgubiri trebuie să
reprezinte echivalentul bănesc al prejudiciului cauzat creditorului, asigurând repunerea acestuia în situaţia
patrimonială în care s-ar fi aflat dacă debitorul şi-ar fi executat întocmai obligaţia [22].
Aceste daune interese au două elemente: pierderea efectiv suferită (damnum emegens) şi beneficiul nerealizat (lucrum cessans). Ele reprezintă repararea prin compensare a prejudiciului creditorului.
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search