Glossary entry

English term or phrase:

God-Man

Romanian translation:

Dumnezeul-Om

Added to glossary by Adela Porumbel
This question was closed without grading. Reason: No acceptable answer
Mar 18, 2011 21:35
13 yrs ago
English term

God-Man

English to Romanian Art/Literary Religion catholica
But if there is meaning, there must be eternity, and if there is eternity, there is hope. If there is hope, there is a source of hope: the risen and glorified God-Man who has conquered death by death.
Change log

Mar 25, 2011 11:54: Adela Porumbel Created KOG entry

Proposed translations

-1
1 hr

l'homme déifié

In this sense, Man is used as a general term, as l'homme is in French. He becomes the deity. But here we're talking about Jesus, so we may use instead "lhomme devenu Dieu."
Example sentence:

I y a de l'espoir grace a l'homme devenu Dieu

Note from asker:
Thanks for your input. I've used Jesus, since I couldn't find a suitable term for God-Man. "Omul Dumnezeu" - in Romanian - just doesn't sound right to me... Thanks again!
Peer comment(s):

disagree Annamaria Amik : This is theologically incorrect about Christ. Christ does not "become" God, He IS God. If anything, in Christ God becomes man. In Orthodox Christianity, every man is called to become like God, by repentance, a holy life and the Holy Mysteries ("Theosis").
11 hrs
Something went wrong...
+2
2 hrs

Iisus

... as spune eu:

Dumnezeu Omul
...
Doi si totusi unul

Credinta ortodoxa despre intrupare este rezumata in re­frenul imnului scris de Sfantul Roman Melodul: "Prunc tanar, Dum­nezeu Cel mai inainte de veci." In aceasta fraza scurta sunt continute trei afirmatii:
1. Iisus Hristos este Dumnezeu deplin.
2. Iisus Hristos este om deplin.
3. In Iisus Hristos nu sunt doua persoane, ci una.

Acestea au fost amanuntit explicate in sinoadele ecumenice. Numai primele doua Sinoade Ecumenice din cele sapte s-au ocupat cu formularea dogmei Sfintei Treimi, celelalte cinci s-au ocupat de formularea dogmei Intruparii.

http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/hristos/dumnezeu-omul...
Peer comment(s):

neutral Annamaria Amik : Teologic vorbind, e imprecisa traducerea "Iisus". Dumnezeu-Omul e intr-adevar varianta consacrata, de o importanta teologica ce nu poate fi ignorata si redata prin alte nume ale lui Iisus.
10 hrs
thanks!
agree George C.
11 hrs
thanks!
agree Teodora Mihoc (X)
10 days
Something went wrong...
+10
7 hrs

Dumnezeu Omul

Iisus Hristos are doua firi. Una dimnezeiasca, si una umana. Aici este vorba de firea umana, intrupata. Aceasta este cea care a invins moartea.
Peer comment(s):

agree Annamaria Amik : Intr-adevar, acesta este termenul consacrat in scrierile patristice. In niciun caz nu se recomanda "sinonime" ca Iisus, termenii avand semnificatie teologica importanta si precisa.
5 hrs
Multumesc!
agree Florin Ular : http://www.ziarullumina.ro/articole;1538;1;49828;0;Dumnezeu-...
5 hrs
Multumesc!
agree Irina-Maria Foray
6 hrs
Multumesc!
agree Cristina Bolohan
6 hrs
Multumesc!
agree George C.
6 hrs
Multumesc!
agree Adina D
8 hrs
Multumesc!
neutral Anca Nitu : Daca e dumnezeu nu e om si vice versa, natura dubla a lui Iisus se exprima in termenul " dumnezeu fiul" si nu " dumnezeu omul". BTW Iisus nu are doua "firi", ci " O dubla natura" - au fost si ceva batalii pe aceasta tema in Imperiul Bizantin.... :)
10 hrs
Va asigur ca in literatura religioasa exista aceasta notiune. Ar fi multe de spus, daca doriti discutam. Poate ar trebui sa consultati un teolog. Acesta este un mod simplist de a privi lucrurile.
agree Tradeuro Language Services
1 day 8 hrs
Multumesc!
agree RODICA CIOBANU
2 days 7 hrs
Multumesc!
agree Cosmin Băduleţeanu
2 days 10 hrs
Multumesc!
agree Teodora Mihoc (X)
10 days
Multumesc!
Something went wrong...
13 hrs

Fiul omului

Există și această formulare biblică. Deși nu include clar cuvântul „DUmnezeu”, ea reprezintă un titlu mesianic și:

„Întrebare: Ce înseamnă că Iisus este Fiul Omului?

Răspuns: Iisus apare cu numele de “Fiul Omului” de 88 ori în Noul Testament. O primă utilizare a expresiei “Fiul Omului” se face în profeţia lui Daniel 7:13-14, “M-am uitat în timpul vedeniilor mele de noapte, şi iată că pe norii cerurilor a venit unul ca un fiu al omului; a înaintat înspre Cel îmbătrânit de zile şi a fost adus înaintea Lui. I S-a dat stăpânire, slavă şi putere împărătească, pentru ca să-I slujească toate popoarele, neamurile, şi oamenii de toate limbile. Stăpânirea Lui este o stăpânire veşnică, şi nu va trece nicidecum, şi împărăţia Lui nu va fi nimicită niciodată”. Termenul de “Fiul Omului” era un titlu mesianic. Iisus este Cel căruia I s-a dat stăpânire, glorie şi o împărăţie. Când Iisus a folosit această expresie, El a atribuit această profeţia despre Fiul Omului Lui însuşi. Evreii din acea eră ar fi trebui să fie familiari cu această expresie şi cui I se adresează. Iisus S-a proclamat El însuşi ca fiind Mesia.

O a doua semnificaţie a expresiei “Fiul Omului” este că Iisus a fost într-adevăr o fiinţă umană. Dumnezeu l-a numit pe profetul Ezechel “fiul omului” de 93 de ori. Dumnezeu l-a numit pe Ezechel simplu, o fiinţă umană. Fiul unui om este un om. Iisus a fost pe deplin Dumnezeu (Ioan 1:1), dar a fost de asemenea o fiinţă umană (Ioan 1:14). 1 Ioan 4:2 ne spune, “Duhul lui Dumnezeu să-L cunoaşteţi după aceasta: Orice duh, care mărturiseşte că Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu”. Da, Iisus a fost Fiul lui Dumnezeu – în esenţă, El era Dumnezeu. Da, Iisus a fost de asemenea Fiul Omului – în esenţă, El a fost o fiinţă umană. În concluzie, expresia “Fiul Omului” arată că Iisus este Mesia şi că El este cu adevărat o fiinţă umană.

http://www.gotquestions.org/Romana/Iisus-Fiul-Omului.html
Peer comment(s):

neutral Cristina Bolohan : Fiul Omului = Son of Man http://www.christiananswers.net/q-eden/son-of-man.html
26 mins
De acord, dar expresia are o dublă semnificație: om și Mesia, de aceea ar putea fi folosită în contextul dat. Desigur, cu cele 3 din 5 puncte de „confidence” de rigoare :)
neutral Annamaria Amik : expresia redă doar firea umană a lui Hristos. Că include şi Mesia, încă nu e suficient, deoarece Mesia în sine (de ex. pentru iudei) nu se referă la o persoană divină, ci doar una mântuitoare, care poate fi şi un înger.
4 days
Something went wrong...
18 hrs

Dumenzeu Intrupat ( Fiul)

Credem în Tatăl şi în Fiul şi în Sfântul Duh, în care ne-am şi botezat. Căci astfel a poruncit Domnul apostolilor să boteze, zicând: "Botezându-i pe ei în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh" (Matei 28, 19)

Credem într-unul Tatăl, principiul şi cauza tuturora; nu s-a născut din cineva; singurul care există necauzat şi nenăscut; este făcătorul tuturora. Este prin fire Tatăl singurului Unuia-Născut, Fiul Său, Domnul şi Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi purcedătorul prea Sfântului Duh.

Credem şi într-unul Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Domnul nostru Iisus Hristos, care s-a născut din Tatăl înainte de toţi vecii, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, deofiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut. Când spunem că Fiul este mai înainte de toţi vecii, arătăm că naşterea Lui este în afară de timp şi fără de început. Căci Fiul lui Dumnezeu, "strălucirea slavei, chipul ipostasei Tatălui" , înţelepciunea şi puterea cea vie , Cuvântul lui cel enipostatic, icoana substanţială, desăvârşită şi vie a nevăzutului Dumnezeu , nu a fost adus din neexistenţă la existenţă, ci a fost totdeauna împreună cu Tatăl şi în Tatăl, născut din el din veşnicie şi fără de început. Căci n-a fost cândva Tatăl, când n-a fost Fiul, ci odată cu Tatăl şi Fiul, care s-a născut din El. Căci Dumnezeu nu s-ar putea numi Tată, fără de Fiu. Iar dacă ar fi fără să aibă Fiu, n-ar fi Tată. Şi dacă ar avea mai pe urmă Fiu, ar deveni mai pe urmă Tată, nefiind înainte de aceasta Tată, şi astfel s-a schimbat din a nu fi Tată în a deveni Tată, lucru mai rău decât orice blasfemie. Căci este cu neputinţă să spunem că Dumnezeu este lipsit de facultatea firească de a naşte. Iar facultatea de a naşte constă în a naşte din El, adică din propria Sa fiinţă ceva asemenea cu El după fire. Este însă necucernic să spunem cu privire la naşterea Fiului că a mijlocit oarecare vreme şi că existenţa Fiului este posterioară existenţei Tatălui. Deoarece spunem că naşterea Fiului este din El, adică din natura Tatălui. Iar dacă admitem că Fiul nu coexistă dintru început cu Tatăl, din care este născut, atunci introducem o schimbare în ipostasa Tatălui, anume că nefiind dintru început Tată a devenit pe urmă Tată. În adevăr, chiar dacă lumea s-a făcut pe urmă, totuşi nu s-a făcut din fiinţa lui Dumnezeu. Ea a fost adusă, prin voinţa şi prin puterea Lui, de la neexistenţă la existenţă; dar prin aceasta nu urmează o schimbare a firii lui Dumnezeu. Naşterea este actul prin care se scoate din fiinţa celui care naşte cel ce se naşte asemenea cu el dupã fiinţă. Zidirea şi crearea, însă, este un act extern, în care ceea ce se zideşte şi se creează nu provine din fiinţa celui care zideşte şi creează, ci este cu totul deosebit de el

http://ro.orthodoxwiki.org/Sfânta_Treime

--------------------------------------------------
Note added at 18 hrs (2011-03-19 16:09:24 GMT)
--------------------------------------------------

cine stie " crezul" sa recite partea cu " fiul lui Dumnezeu, nascut si nu facut" :)
Peer comment(s):

neutral Annamaria Amik : există diferenţe de nuanţă pentru care nu se pot amesteca termenii. Într-adevăr, Hristos este Dumnezeu Întrupat, dar anumite contexte cer exact "Dumnezeu-Omul", pentru că multe se pot specula şi s-au speculat chiar şi pe tema Întrupării...
4 days
La consiliul de la Niceea s-a decis ca Iisus are natura dubla si unitara, a arata ca aceasta e separata ( Dumnezeu Omul) inseamna a da direct in erezia nestoriana :)
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search