Glossary entry

Italiano term or phrase:

atto di accollo

Rumeno translation:

contract de cesiune de creanta

Added to glossary by Ana-Maria Badea
May 17, 2009 08:49
15 yrs ago
5 viewers *
Italiano term

Atto di accollo

Da Italiano a Rumeno Affari/Finanza Finanza (generale)
este cumva "contractul de cesiune de creanta"?

Multumiri pentru ajutor :)
Change log

May 17, 2009 09:53: Ana-Maria Badea Created KOG entry

Discussion

Ana-Maria Badea (asker) May 17, 2009:
.. Banca, societatea 1 si societatea 2 care achizitioneaza societatea 1. Practic societatea 2 preia datoriile societatii 1 :)
Monica Tuduce May 17, 2009:
Părţile? Cine sunt părţile?
Ana-Maria Badea (asker) May 17, 2009:
info suplimentare se mentioneaza de acest contract, mai precis banca aproba acest "atto di accollo" pentru un contract anterior de finantare cu ipoteca. Di cautarile pe google, "atto di accollo" imi pare ca este vorba chiar de contractul de cesiune de creanta, poate avea si un alt inteles?

Monica Tuduce May 17, 2009:
Detalii? Ana-Maria, ar fi util mai mult context, ca de exemplu cine sunt părţile care semnează actul şi care este obiectul?

Proposed translations

48 min
Selected

contract de cesiune de creanta

accòllo [ak'kɔllo]
s.m.

sm
{diritto} assunzione di un debito da parte di persona diversa dall'originario debitore http://www.dizionario-italiano.it/definizione-lemma.php?defi...

http://dexonline.ro/search.php?cuv=creanta


Natura consensuala a cesiunii de creanta, modalitate de transmitere a obligatiilor, are drept efect transmiterea creantei din patrimoniul cedentului in patrimoniul cesionarului in momentul realizarii acordului de vointa. Neindeplinirea obligatiei de achitare integrala a „pretului“ cesiunii nu poate constitui un motiv al netransferarii creantei in patrimoniul cesionarului, acest aspect putand fi corectat prin formule de obtinere a executarii obligatiilor corelative.

poate fi si "contract de drepturi de creanta", depinde de context
DREPT DE CREANTA exprima facultatea creditorului dintr-un raport juridic obligational de a pretinde debitorului indeplinirea obligatiei corelative de a da, de a face sau a nu face ceva.


Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Multumesc frumos de confirmare ;) O zi buna!!"
+2
2 ore

act de novaţiune prin schimbarea debitorului

Mulţumesc pentru context.

Cred că este un act de novaţiune prin schimbarea debitorului.
(am avut un oarecare dubiu, mă gândeam şi la subrogaţia personală, dar sper să nu mă înşel cu ce am ales; poate ar fi bine totuşi să aştepţi şi o părere a unui jurist cu experienţă).

În cazul tău, prin actul de novaţiune un nou debitor preia o datorie a unui debitor vechi - avem o bancă ce a acordat un credit unei persoane „debitor”; prin acest act se cedează/transferă obligaţia debitorului (nu creanţa băncii!!), cu alte cuvinte creditul, către un nou debitor care se obligă să achite creditul în continuare, adică să stingă datoria.

http://www.rubinian.com/dictionar_detalii.php?id=643
„Metoda de stingere a unei obligatiuni vechi prin crearea alteia noi sau a unui nou contract comercial in locul altuia mai vechi, totul pentru a stinge divergentele vechi si a se crea un cadru nou de activitate.
Este de retinut ca se impune acordul tuturor partilor participante la initierea novatiunii, diferit fata de novatia prin schimbare de debitor.
Novatiunea este reglementata impreuna cu delegatia in art.1128-1137 Cod Civil.”
„Novatiunea prin schimbare de debitor are loc atunci cand o terta persoana se angajeaza fata de creditor sa plateasca datoria (cu sau fara consimtamantul debitorului).”

Codul civil român:
„Art. 1128. Novatiunea se opereazã în trei feluri:
l. când debitorul contracteazã în privinta creditorului sãu o datorie nouã ce se substituie celei vechi care este stinsã;
2. când un nou debitor este substituit celui vechi, care este descãrcat de creditor;
3. când, prin efectul unui nou angajament, un nou creditor este substituit celui vechi, cãtre care debitorul este descãrcat. (C. civ. 782, 1107, 1120, 1129 si urm., 1391 si urm.).”

Codul civil italian:
Art. 1273 Accollo

Se il debitore e un terzo convengono che questi assuma il debito dell'altro, il creditore può aderire alla convenzione, rendendo irrevocabile la stipulazione a suo favore (1411). L'adesione del creditore importa liberazione del debitore originario solo se ciò costituisce condizione espressa della stipulazione o se il creditore dichiara espressamente di liberarlo. Se non vi è liberazione del debitore, questi rimane obbligato in solido col terzo. In ogni caso il terzo è obbligato verso il creditore che ha aderito alla stipulazione nei limiti in cui ha assunto il debito, e può opporre al creditore le eccezioni fondate sul contratto in base al quale l'assunzione è avvenuta (1413).

http://www.simone.it/newdiz/newdiz.php?action=view&id=26&diz...
„Accollo (d. civ.)
È il contratto attraverso il quale il debitore (cd. accollato) ed un terzo (cd. accollante) stabiliscono che quest'ultimo assuma il debito dell'altro nei confronti del creditore (cd. accollatario); rispetto a tale accordo, il creditore rimane estraneo (art. 1273 c.c.).
(…)
accollo liberatorio (o privativo), che si ha quando il debitore originario viene liberato dall'obbligazione.”

Peer comment(s):

agree Loredana Florescu (X) : Perfect!
4 giorni
agree Ştefania Iordan
2066 giorni
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Cerca un termine
  • Lavori
  • Forum
  • Multiple search