Pages in topic:   < [1 2 3]
traducator in legalitate "fiscala"
Thread poster: Oana Deget
Bogdan Burghelea
Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 12:51
English to German
+ ...
Nope! May 16, 2009

S-a mai formulat această întrebare, dar răspunsul este şi acum, ca şi atunci: nu.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu se poate cumula cu nici un alt venit.


 
Elena Iercoşan
Elena Iercoşan
Romania
Local time: 12:51
English to Romanian
+ ...
@godo_mihaela May 16, 2009

NU, dacă vrei sa primeşti în continuare de la stat indemnizaţia.

Elena


 
Jocelynne
Jocelynne  Identity Verified
Romania
Local time: 12:51
Hungarian to Romanian
+ ...
Îndemnizaţie creştere copil May 18, 2009

Dacă tot veni vorba despre această îndemnizaţie, vroiam să întreb care sunt acele plăţi care trebuie efectuate la stat, pentru a beneficia în calitate de PFA de această îndemnizaţie?

Este cineva care cunoaşte din experienţă proprie?
Menţionez că sunt doar PFA, nu sunt angajată, şi deocamdată plătesc doar impozitul la finanţe şi cei 5,5% la CAS.
Mulţumesc pentru orice informaţie utilă!


 
Bogdan Burghelea
Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 12:51
English to German
+ ...
Unele informaţii May 18, 2009

Jocelynne wrote:
Dacă tot veni vorba despre această îndemnizaţie, vroiam să întreb care sunt acele plăţi care trebuie efectuate la stat, pentru a beneficia în calitate de PFA de această îndemnizaţie?


Conform Legii nr. 19/2000:
"SECŢIUNEA a 3-a
Indemnizaţia de maternitate

Art. 118. - (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcină şi lăuzie, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care au încetat plata contribuţiei de asigurări sociale, în condiţiile prezentei legi, dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat.

Art. 119. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se compensează între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.

(4) În cazul în care copilul se naşte mort sau moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

Art. 120. - (1) Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99.

(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

SECŢIUNEA a 4-a
Indemnizaţia pentru creşterea copilului sau îngrijirea copilului bolnav

Art. 121. - (1) Asiguraţii au dreptul la:
a) indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

(2) Indemnizaţiile prevăzute la alin. (1) se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Art. 122. - (1) Beneficiază, la cerere, de indemnizaţia pentru creşterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 98 alin. (2) sau (3).

(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii spre creştere şi educare sau în plasament familial.

Art. 123. - (1) Indemnizaţia pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani se acordă, la cerere, pe baza livretului de familie.

(2) Indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani se acordă, la cerere, pe baza livretului de familie şi a certificatului de persoană cu handicap, emise în condiţiile legii.

(3) Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, în condiţiile legii, după caz.

Art. 124. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul contractează boli contagioase, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul de familie.

Art. 125. - Cuantumul lunar al indemnizaţiei prevăzute la art. 121 alin. (1) lit. a) şi b) este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99."

Dar aceste prevederi au fost abrogate de către Ordonanţa de Urgenţă nr. 148/03.11.2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului publicată în M.Of. nr. 1008/14 noi. 2005:
"În vederea realizării obiectivelor înscrise în Programul de guvernare, cu privire la îmbunătăţirea standardului de viaţă al persoanelor vârstnice, pentru aceasta fiind necesară consolidarea financiară a sistemului public de pensii, prin externalizarea din bugetul asigurărilor sociale de stat a prestaţiilor care nu au natură contributivă sau nu au legătură cu riscurile sociale asigurate,
din necesitatea îmbunătăţirii echilibrului social-economic al familiei, prin susţinerea acesteia în vederea creşterii copilului, în scopul stimulării creşterii natalităţii şi diminuării fenomenului de abandon al copiilor,
pentru asigurarea cadrului legal necesar aplicării acestor măsuri care presupun modificări, pentru anul 2006, în structura bugetului asigurărilor sociale de stat şi în aceea a bugetului de stat, fapt ce impune reflectarea în bugetele anului 2006 a sumelor necesare,
având în vedere că măsura de susţinere, din surse exterioare bugetului asigurărilor sociale de stat, a finanţării unor drepturi de asigurări sociale care nu au o legătură directă cu drepturile de pensie a fost inclusă în aprilie 2004 în Planul de acţiune PAL, ca una dintre acţiunile prevăzute pentru realizarea condiţionalităţilor pentru "PAL 2", corespunzător obiectivului specific "Îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare a sistemului de pensii", elemente care vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă,
ţinând seama de faptul că neadoptarea de măsuri imediate, prin utilizarea de proceduri de legiferare pe calea ordonanţei de urgenţă a Guvernului, ar conduce la grevarea în continuare a bugetului asigurărilor sociale de stat, în detrimentul pensiilor, afectând astfel interesele persoanelor vârstnice, cu plata unei prestaţii care nu constituie un risc social, aşa cum este definit de instrumentele juridice internaţionale, la imposibilitatea respectării angajamentelor privind politica de protecţie socială asumate în Programul de guvernare 2005-2008 şi în documentele de poziţie întocmite în urma negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, precum şi la imposibilitatea elaborării procedurilor de implementare necesare aplicării acestui act normativ,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).

(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1).

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

Art. 2. - Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) este de 600 lei (RON).

Art. 3. - (1) În perioadele în care beneficiarii drepturilor prevăzute la art. 1 alin. (1) realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă un stimulent în cuantum lunar de 300 lei (RON), situaţie în care plata indemnizaţiei de 800 lei (RON) se suspendă.

(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevăzut la alin. (1) este de 100 lei (RON)".

Din cîte ştiu eu, aceste prevederi nu au fost modificate semnificativ de către Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

Art. I. – Alineatul (1) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1008 din data de 14 noiembrie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, se modifică şi va avea următorul cuprins:
- La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de 2 până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau ,opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.


Art. II. – Pot beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, şi persoanele care se află în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi".


 
Jocelynne
Jocelynne  Identity Verified
Romania
Local time: 12:51
Hungarian to Romanian
+ ...
Mulţumesc! May 20, 2009

Mulţumesc pentru răspunsul foarte detaliat şi bine documentat!

[Edited at 2009-05-20 11:20 GMT]


 
nador
nador
Local time: 12:51
Romanian to English
+ ...
nelamurire Jun 10, 2009

Buna ziua!
As dori sa va retin atentia cu o problema, in speranta ca sunt traducatori care au fost in situatia mea si care ma pot ajuta.
M-am inregistrat ca PFA la Oficiul pentru Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu activitatea principala de traduceri si 2 activitati secundare: alte forme de invatamant (medidatii) si consultanta in domeniul relatiilor publice si comunicarii. Mentionez ca am fost sfatuita de cei de la RC sa ma inregistrez la ei ca PFA (si nu la ad
... See more
Buna ziua!
As dori sa va retin atentia cu o problema, in speranta ca sunt traducatori care au fost in situatia mea si care ma pot ajuta.
M-am inregistrat ca PFA la Oficiul pentru Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu activitatea principala de traduceri si 2 activitati secundare: alte forme de invatamant (medidatii) si consultanta in domeniul relatiilor publice si comunicarii. Mentionez ca am fost sfatuita de cei de la RC sa ma inregistrez la ei ca PFA (si nu la administratia financiara) pt a putea desfasura activitati de traducere pt companii private. Inregistrarea s-a facut in baza diplomei de licenta si de masterat, Autorizatia de traducator de la MJ nefiind acceptata, deoarece este profesie liberala. In acest sens, s-a facut mentiunea in certificatul de inregistrare "traduceri cu exceptia Ministerului de Justitie". Apoi, m-am dus sa ma inregistrez la Administratia Financiara si le-am zis ca doresc sa desfasor activitatile mentionate in certificatul de inregistrare eliberat de RC, dar vreau sa fac si traduceri autorizate, lucru pe care nu-l pot face decat in baza Autorizatiei eliberate de MJ. Acestia mi-au zis ca nu pot avea 2 CUI-uri si sa-mi anulez certificatul de inregistrare de la RC si sa iau un CIF de la ei pe profesie liberala de traducator. Insa, asta ar insemna sa renunt la activitatile secundare din certificatul de inregistrare de la RC. Dupa lungi consultari intre functionarii de la Administratia Financiara, mi-au comunicat ca pot face traduceri autorizate in baza CUI-ului de la Registrul Comertului, numai ca pe stampila trebuie sa mentionez: Traducator autorizat, Numele, limba, CUI si atat. Dar din cate stiu, trebuie sa mentionez si nr. autorizatiei de la MJ. Si oare nu trebuie sa scriu si PFA? Mai mult decat atat, cand voi elibera facturi pt meditatii sau consultanta, voi pune aceeasi stampila de traducator autorizat?
In concluzie, nu stiu daca, urmand recomandarile lor, voi fi in perfecta legalitate, daca voi putea realiza traduceri autorizate.
Astept cu interes raspunsul dvs.
Va multumesc anticipat.
Collapse


 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 12:51
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
situaţia e stranie Jun 10, 2009

Nu ştiu de ce nu se poate găsi o soluţie mai bună pentru treaba asta şi de ce există aceste incompatibilităţi. În momentul de faţă, PFA-ul în baza autorizaţiei MJ este extrem de limitat, nu poţi avea activităţi secundare, şi eu am aceeaşi problemă cu el. Firmă nu prea se merită să-ţi faci, mai ales acum. În fond, este dreptul tău la liberă iniţiativă parcă se numeşte, dacă doreşti să prestezi şi... See more
Nu ştiu de ce nu se poate găsi o soluţie mai bună pentru treaba asta şi de ce există aceste incompatibilităţi. În momentul de faţă, PFA-ul în baza autorizaţiei MJ este extrem de limitat, nu poţi avea activităţi secundare, şi eu am aceeaşi problemă cu el. Firmă nu prea se merită să-ţi faci, mai ales acum. În fond, este dreptul tău la liberă iniţiativă parcă se numeşte, dacă doreşti să prestezi şi alte activităţi, îţi găseşti clienţi pentru ele, ai calificările necesare, dar ai şi autorizaţie la MJ, obţinută conform loegii, să nu fii forţat să renunţi la niciuna din cauza unor limitări absurde în legislaţie (bănuiesc că cele de mai sus vor stârni ample controverse, dar asta e părerea mea).

Dacă au ajuns şi cei din respectivele instituţii la aceeaşi concluzie, cred că poţi să-ţi faci o parafă de traducător autorizat în baza autorizaţiei MJ, pe care să menţionezi numărul autorizaţiei, limbile etc. şi o ştampilă rotundă pentru documentele fiscale şi pentru celelalte activităţi, pe care să menţionezi informaţii mai generale.

Sunt de părere că legislaţia va evolua în timp pentru a nu mai constrânge întreprinzătorul mic, aşa cum suntem noi, cu diferite chichiţe şi găselniţe. Omul trebuie să fie liber să lucreze cât poate şi ce poate şi e în avantajul statului să-i faciliteze activitatea. Dacă nu-ţi poţi face treaba din cauza unor legi obtuze, nu are nimeni de câştigat.
Collapse


 
alex traducarescu
alex traducarescu
Romania
Local time: 12:51
English to Romanian
Compatibilitate PFA - SRL Aug 10, 2009

Salutare, oameni buni!

Am citit tot felul de discutii si recomandari cu privire la caracterul (ne)comercial al traducerii efectuate de PFA - traducator autorizat. Am nevoie de o lamurire din partea voastra.

Poveste:

Am primit o solicitare din partea unui client destul de "international", firma serioasa, de renume etc. referitoare la traduceri din limbile germana, italiana si engleza - mana cereasca in perioada asta de "umbra":)

Sunt asociat i
... See more
Salutare, oameni buni!

Am citit tot felul de discutii si recomandari cu privire la caracterul (ne)comercial al traducerii efectuate de PFA - traducator autorizat. Am nevoie de o lamurire din partea voastra.

Poveste:

Am primit o solicitare din partea unui client destul de "international", firma serioasa, de renume etc. referitoare la traduceri din limbile germana, italiana si engleza - mana cereasca in perioada asta de "umbra":)

Sunt asociat in cadrul unui SRL muribund (platitor de TVA) si, in acelasi timp, sunt PFA - traducator engleza-neplatitor de TVA. Am doua foste colege de facultate, si ele PFA (una pe italiana, alta pe germana - neplatitoare de TVA), care m-ar putea ajuta. Partea proasta este ca reprezentantii clientului vor neaparat (lua-i-ar gaia) factura cu TVA.

Acum vine intrebarea:

Incalcam vreo lege daca incheiem, fiecare in parte, cate un contract de prestari servicii intre "pefeaurile" noastre si societatea avand ca asociat pe mine insumi, asta ca sa putem emite factura cu TVA de pe societate? Precizez ca, in actul constitutiv, exista si obiectul de activitate "traduceri si...pretiparire" (parca).

Cu multumiri,
Alex
Collapse


 
Big Ben
Big Ben
Local time: 12:51
Romanian to English
Esti in regula! Aug 10, 2009

Nu incalci nicio lege. SRL-ul are in statut ca obiect de activitate codul aferent pentru traduceri iar intre SRL si PFA exista contract de prestari servicii. Toate birourile/agentiile/etc de traduceri din tara si strainatate functioneaza pe acest principiu. Mult succes!

 
alex traducarescu
alex traducarescu
Romania
Local time: 12:51
English to Romanian
Multumesc frumos! Aug 12, 2009

Citisem pe un site niste recomandari foarte "aspre" ale UNTAR, dar m-am linisit.

Multumesc inca o data!


 
Big Ben
Big Ben
Local time: 12:51
Romanian to English
UNTAR e un ONG! Aug 13, 2009

E una ce viseaza nu stiu ce ONG si cu totul altceva ce spune legislatia in vigoare. Si tu poti sa iti faci miine dimineata un ONG, o organizatie non-guvernamentala cu sediul sub scara blocului unde locuiesti, de preferat cu un titlu pompos gen "Uniunea Intergalactica a Tuturor Uniunilor Traducatorilor Autorizati / Neautorizati /Certificati / Necertificati" si poti face recomandari cum iti convine tie!:grin:

PS: la un moment dat stiu ca existau in paralel cel putin 4 ONG-uri care "a
... See more
E una ce viseaza nu stiu ce ONG si cu totul altceva ce spune legislatia in vigoare. Si tu poti sa iti faci miine dimineata un ONG, o organizatie non-guvernamentala cu sediul sub scara blocului unde locuiesti, de preferat cu un titlu pompos gen "Uniunea Intergalactica a Tuturor Uniunilor Traducatorilor Autorizati / Neautorizati /Certificati / Necertificati" si poti face recomandari cum iti convine tie!:grin:

PS: la un moment dat stiu ca existau in paralel cel putin 4 ONG-uri care "aparau" interesele traducatorilor.. uniuni, asociatii, comitete, etc. Singurul care intr-adevar face ceva constructiv si intr-un mod profesionist e ATR-ul. Restul fac mult zgomot si ..cam atit.
Collapse


 
Alina - Maria Chiteala
Alina - Maria Chiteala  Identity Verified
Romania
Local time: 12:51
Member (2011)
English to Romanian
+ ...
UNTAR Aug 14, 2009

Stiu ca e putin off topic dar cred ca e de ajutor. Incercati pe viitor sa cereti sfaturile unor profesionisti sau macar ale colegilor care s-au izbit de anumite probleme. Multe din ce se zice pe UNTAR nu sunt f adevarate.

 
alex traducarescu
alex traducarescu
Romania
Local time: 12:51
English to Romanian
M-am lamurit, multumesc. Aug 15, 2009

Alina, asta am si facut. Dupa ce m-am pierdut in niste "postari" interminabile, am cerut sfatul colegilor de breasla, adica voua. Cat despre legislatie, consider ca va trebui sa mai treaca o perioada pana sa avem una clara.

 
Pages in topic:   < [1 2 3]


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


traducator in legalitate "fiscala"






Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »