Pages in topic:   < [1 2 3 4] >
Probleme legate de eliberarea facturilor
Thread poster: Diana Chemparathy
Bogdan Burghelea
Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 18:37
English to German
+ ...
Nedumerire MAAAARE Dec 18, 2006

adrian gherghel wrote:

buna celor nedumeriti (ca si mine) As avea doua intrebari scurte daca nu va suparati:
1. Am auzit ca din ianuarie nu mai este valabil PFA-ul odata cu intrarea in UE. este adevarat? Daca da, poate stie cineva cu ce anume va fi inlocuit si daca se mai fac acum PFA-uri


Va multumesc mult

[Titlu editat de un membru al personalului sau de un moderator 2006-10-09 08:16]


Ce anume înţelegeţi prin "... din ianuarie nu mai este valabil PFA-ul"?

Dacă vreţi să spuneţi că dispare forma de activitate a persoanelor fizice autorizate să desfăşoare anumite activităţi - în genere, liber-profesioniştii, vă înşelaţi, iar cine răspîndeşte asemenea zvonuri este iresponsabil.

Lămuriţi-mă, vă rog.


 
Ovidiu Martin Jurj
Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 18:37
German to Romanian
+ ...
Asta e super Dec 18, 2006

Lucia Abil wrote:

În orice caz, nu vor mai fi facturi fiscale, le vom face noi pe calculator (sunt atâtea programe pentru gestionarea clienţilor). De asemenea, în condiţii care îmi sunt încă neclare, vom putea expedia toate facturile prin email. Mă întreb dacă va mai trebui să emitem o factură în lei ca duplicat al celei externe. Bănuiesc că nu. Promit să mă documentez şi să vă ţin la curent.


Asta chiar că e o veste super, Lucia. Chiar mă gândeam că după 1 ianuarie, odată cu primirea noului cod fiscal, o să trebuiască să ne facem tipizate noi. E super că nu mai trebuie. Mai bine faci tu pe calculator factura cum vrei tu, mă rog, cu toate elementele care sunt obligatorii, dar cu look cum vrei tu. De altfel aşa e şi în Vest, că văd facturile din Germania care tot îmi vin la tradus. Cu trimisul pe mail cred că întâi scoţi factura la imprimantă, apoi o semnezi şi apoi o scanezi şi o trimiţi, că fără semnătură şi ştampilă nu ştiu cum ar putea fi valabilă. Dacă apucam să citesc mai repede, întrebam azi la Ad. Financiară, adică ieri, că am fost şi pe Tulcei de am plătit impozit, şi pe Caragiale să depun 070 pt. noul cod fiscal. Ei, dar întrebăm în ianuarie când ne dă codul fiscal, musai să ne zică ei ce trebuie să facem mai departe.


 
Florin Ular
Florin Ular  Identity Verified
Romania
Local time: 18:37
English to Romanian
+ ...
Facturi Dec 19, 2006

Chiar că e îmbucurătoare vestea!
Eu am cumpărat nişte componente de calculator din străinătate şi i-am rugat să îmi dea o factură. Deşi era redactată la calculator (aşa cum înţeleg că vor fi şi ale noastre), nu avea nici măcar o ştampilă sau semnătură şi era perfect valabilă la ei. Am constatat uletrior că aşa erau toate.

Ce se va întâmpla cu chitanţele? Vor mai exista? Şi în ce formă?


 
Maria Diaconu
Maria Diaconu  Identity Verified
Romania
Local time: 18:37
English to Romanian
Şi eu aş vrea să ştiu ce este cu zvonistica legată de "desfiinţarea" formei de organizare PFA Dec 19, 2006

Bogdan Burghelea wrote:
Ce anume înţelegeţi prin "... din ianuarie nu mai este valabil PFA-ul"?

Dacă vreţi să spuneţi că dispare forma de activitate a persoanelor fizice autorizate să desfăşoare anumite activităţi - în genere, liber-profesioniştii, vă înşelaţi, iar cine răspîndeşte asemenea zvonuri este iresponsabil.


Zvonurile astea chiar circulă prin târg, oricât de aberant ar suna. Nu am reuşit nici eu să le dau de capăt... practic, nu poţi lua dreptul omului de a fi liber-profesionist, ce să-i faci, să-l obligi să-şi deschidă firmă? Brrr... Zvonuri, zvonuri...

[Editat la 2006-12-19 08:49]


 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 18:37
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
zvonistica Dec 19, 2006

Şi eu am auzit ambele zvonuri, cel legat de PFA şi cel legat de facturi. Primul nu cred că are nicio bază. Cel mult probabil se va schimba numele de PFA în altceva, dar mă îndoiesc. În orice ţară normală există self-employed şi orice economie se bazează pe eforturile şi contribuţiile acestora. Drept să spun, la a doua nu îndrăznesc să sper prea mult. Există atâta birocraţie la noi, încât oare? Cu toate acestea, ce bine ar fi... See more
Şi eu am auzit ambele zvonuri, cel legat de PFA şi cel legat de facturi. Primul nu cred că are nicio bază. Cel mult probabil se va schimba numele de PFA în altceva, dar mă îndoiesc. În orice ţară normală există self-employed şi orice economie se bazează pe eforturile şi contribuţiile acestora. Drept să spun, la a doua nu îndrăznesc să sper prea mult. Există atâta birocraţie la noi, încât oare? Cu toate acestea, ce bine ar fi!



[Editat la 2006-12-19 15:26]
Collapse


 
Mihai Badea (X)
Mihai Badea (X)  Identity Verified
Luxembourg
English to Romanian
+ ...
PFA şi facturi Dec 19, 2006

Din câte am înţeles de la contabilul meu, forma de PFA va exista şi în continuare, dar va fi mai bine reglementată. Deocamdată nu există reglementări noi în domeniu.

În ceea ce priveşte facturile, s-a lucrat cu jumătăţi de măsură, în sensul că ne vom putea face singuri facturile, dar numerele pentru acestea vor trebui obţinute de la Imprimeria Naţională.


 
Lucica Abil (X)
Lucica Abil (X)  Identity Verified
Romania
Local time: 18:37
Italian to Romanian
Facturarea de la 1 ianuarie 2007 Dec 19, 2006

Din păcate, normele de aplicare mai degrabă repetă textul legii decât să-l explice. Nu m-am lămurit nici eu pe deplin. Am extras, totuşi, câteva prevederi care cred că se aplică activităţii noastre, în condiţiile în care nu suntem înregistraţi în scopuri de TVA.

H O T Ă R Â R E pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004
(poate fi descărcată
... See more
Din păcate, normele de aplicare mai degrabă repetă textul legii decât să-l explice. Nu m-am lămurit nici eu pe deplin. Am extras, totuşi, câteva prevederi care cred că se aplică activităţii noastre, în condiţiile în care nu suntem înregistraţi în scopuri de TVA.

H O T Ă R Â R E pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004
(poate fi descărcată numai cu IE de pe situl http://www.mfinante.ro/ Legislaţie - Transparenţa decizională)

Potrivit art. 127 din Codul fiscal, suntem consideraţi persoane impozabile (înregistrate sau neînregistrate în scopuri de TVA) iar potrivit art. 152. - (1) „Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1)”

Norme metodologice:
62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.
(- acum nu avem această obligaţie!)

Codul fiscal:
Art. 155. - (5) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informaţii:
n)
1. în cazul în care nu se datorează taxa, o menţiune referitoare la prevederile aplicabile din acest titlu sau din Directiva a 6-a, ori menţiunile «scutit cu drept de deducere», «scutit fără drept de deducere», «neimpozabilă în România» sau, după caz, «neinclus în baza de impozitare»;
(6) Semnarea şi ştampilarea facturilor nu sunt obligatorii.

Norme metodologice:
72.(1) Factura prevazută la art. 155 alin.(5) din Codul fiscal, va fi întocmită în limba română, şi după caz poate fi întocmită şi într-o altă limbă. Baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar dacă operaţiunea nu este scutită de taxă, suma taxei trebuie înscrisă şi în lei. Pentru înregistrarea in jurnalele de vânzări baza impozabilă va fi convertită în lei utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 1391 din Codul fiscal.
(3) În sensul art. 155 alin. (8) lit. a) din Codul fiscal, factura centralizatoare se poate întocmi dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) să se refere la livrări de bunuri şi/sau prestări de servicii către acelaşi client, pentru care faptul generator al taxei ia naştere într-o perioadă ce nu depăşeste o lună calendaristică;
b) toate documentele emise la data livrării de bunuri sau prestării de servicii să fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.
(4) În sensul art. 155 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, factura se poate întocmi de către cumpărătorul unui bun sau serviciu în următoarele condiţii:
a) părţile să încheie un acord prin care să se prevadă această procedură de facturare;
b) să existe o procedură scrisă de acceptare a facturii;
c) cumpărătorul să fie stabilit în Comunitate şi înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal;
d) atât furnizorul/prestatorul, în cazul în care este înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal, cât şi cumpărătorul să notifice prin scrisoare recomandată organului fiscal competent aplicarea acestei proceduri de facturare, cu cel puţin o lună calendaristică înainte de a o iniţia, şi să anexeze la notificare acordul şi procedura de acceptare prevăzute la lit. a) şi respectiv b);
e) factura să fie emisă în numele şi în contul furnizorului/prestatorului de către cumpărător, şi trimisă furnizorului/prestatorului;
f) factura să cuprindă elementele prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
g) factura să fie înregistrată într-un jurnal special de vânzări de către furnizor/prestator, dacă este înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal.
73. (1) În sensul art. 155 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, se pot trasmite facturi prin mijloace electronice în următoarele condiţii:
a) pentru operaţiuni efectuate în România, inclusiv pentru livrări intracomunitare:
1. părţile să încheie un acord prin care să se prevadă această procedură de facturare;
2. furnizorul/prestatorul şi/sau cumpărătorul, dacă sunt înregistraţi conform art. 153 din Codul fiscal, să notifice, prin scrisoare recomandată, organul fiscal competent că vor aplica o astfel de procedură de facturare, cu cel puţin o lună calendaristică înainte de a o iniţia, şi să anexeze la notificare acordul prevăzut la lit. a);
3. să se garanteze autenticitatea sursei şi integritatea conţinutului facturii prin: semnatură electronică, conform prevederilor Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronică, prin schimbul electronic de date EDI definit la art. 2 din Recomandările Comisiei 1994/820/EC din 19 octombrie 1994 referitor la aspectele legale ale schimbului electronic de date, sau orice alte mijloace electronice agreate de Direcţia de tehnologia informaţiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice;
4. să existe un document centralizator pe suport de hârtie, cu evidenţa tuturor facturilor transmise prin schimbul electronic de date EDI, într-o lună calendaristică de o persoană impozabilă înregistrată conform art. 153 din Codul fiscal, sau a tuturor facturilor astfel primite într-o lună calendaristică de orice persoană obligată la plata taxei, în cazul în care furnizorul/prestatorul nu este înregistrat conform art. 153 din Codul Fiscal;

LEGE nr.343 din 17 iulie 2006
- la 1 ianuarie 2007 abrogă prevederile referitoare la factura fiscală (cod 14-4-10/A), factura (cod 14-4-10/aA) şi avizul de însoţire a mărfii (cod 14-3-6A)
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=66192
Collapse


 
Lucica Abil (X)
Lucica Abil (X)  Identity Verified
Romania
Local time: 18:37
Italian to Romanian
Clientul refuză să furnizeze numărul de identificare fiscală Sep 4, 2008

Voi ce faceţi când clientul refuză să vă furnizeze numărul de identificare fiscală? Ştiam că clienţii din SUA au o reţinere în a furniza acest număr, dar este prima dată când mi se întâmplă şi nu ştiu ce să fac. În cazul tranzacţiilor intracomunitare, reglementarea este clară: factura trebuie să conţină NIF-ul propriu (CIF) şi pe cel al clientului. Cum este însă în cazul tranzacţiilor extracomunitare? Mi-e teamă că la fel, deşi nu am reuşit să găsesc nicio r... See more
Voi ce faceţi când clientul refuză să vă furnizeze numărul de identificare fiscală? Ştiam că clienţii din SUA au o reţinere în a furniza acest număr, dar este prima dată când mi se întâmplă şi nu ştiu ce să fac. În cazul tranzacţiilor intracomunitare, reglementarea este clară: factura trebuie să conţină NIF-ul propriu (CIF) şi pe cel al clientului. Cum este însă în cazul tranzacţiilor extracomunitare? Mi-e teamă că la fel, deşi nu am reuşit să găsesc nicio reglementare în acest sens. Suma fiind mică, mai că-mi vine să i-o fac cadou (s-ar putea ca amenda să fie mai mare!). Nu sunt plătitoare de TVA, dar nu cred că este vreo diferenţă ...

[Edited at 2008-09-05 01:07]
Collapse


 
alip76
alip76
Romania
Local time: 18:37
Romanian
+ ...
Aceeaşi întrebare pentru anul 2008 Sep 10, 2008

Bună.
Înţeleg că din ianuarie 2007 facturile nu mai au un regim special. În condiţiile în care vrei să emiţi o factură către un client extern mai sunt aşa complicate lucrurile? Cum se procedează?
Vă mulţumesc.


 
Annelise Popa
Annelise Popa
Romania
Local time: 18:37
French to Romanian
+ ...
Facturi externe Dec 11, 2008

Trebuie sa emit o factura catre un client extern (din UE). O emit direct in euro, fara a mai emite si duplicatul in lei? Eu folosesc facturi redactate pe calculator. Multumesc.

 
Anamaria Sturz
Anamaria Sturz  Identity Verified
Romania
Local time: 18:37
Member (2006)
English to Romanian
+ ...
Facturi pentru clienţii din SUA Jan 19, 2010

Lucica Abil wrote:

Voi ce faceţi când clientul refuză să vă furnizeze numărul de identificare fiscală? Ştiam că clienţii din SUA au o reţinere în a furniza acest număr, dar este prima dată când mi se întâmplă şi nu ştiu ce să fac. În cazul tranzacţiilor intracomunitare, reglementarea este clară: factura trebuie să conţină NIF-ul propriu (CIF) şi pe cel al clientului. Cum este însă în cazul tranzacţiilor extracomunitare? Mi-e teamă că la fel, deşi nu am reuşit să găsesc nicio reglementare în acest sens. Suma fiind mică, mai că-mi vine să i-o fac cadou (s-ar putea ca amenda să fie mai mare!). Nu sunt plătitoare de TVA, dar nu cred că este vreo diferenţă ...

[Edited at 2008-09-05 01:07]


Sunt pusă şi eu în această situaţie. Poate cineva să mă ajute cu un sfat?

Mulţumesc!


 
Dasa Suciu
Dasa Suciu  Identity Verified
Local time: 18:37
English to Romanian
+ ...
clientul refuză să vă furnizeze numărul de identificare fiscală Jun 11, 2010

Repet şi eu întrebarea pusă de Lucica. Poate a aflat cineva răspunsul!

 
Desirea
Desirea
Local time: 18:37
Model factura electronica Jun 11, 2010

Buna ziua!

Are cineva un model de factura electronica, respectiv de chitanta? Vreau sa trec pe forma asta, dar nu mi-e la indemana sa scotocesc prin Google si sa iau cine stie ce prostii.

Multumesc!

A Dela


 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 18:37
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
program de facturare gratuit Jun 11, 2010

Vă recomand acest program de facturare care are o versiune gratuită şi suficientă pentru nevoile PFA: Microfact http://www.infokam.ro/microfact.php
Se pot face facturi, chitanţe, facturi proforma şi tot felul de alte documente, în plus programul memorează datele clienţilor şi se actualizează destul de des pentru a menţine conformitatea cu cerinţele actuale. Documentele se pot numero
... See more
Vă recomand acest program de facturare care are o versiune gratuită şi suficientă pentru nevoile PFA: Microfact http://www.infokam.ro/microfact.php
Se pot face facturi, chitanţe, facturi proforma şi tot felul de alte documente, în plus programul memorează datele clienţilor şi se actualizează destul de des pentru a menţine conformitatea cu cerinţele actuale. Documentele se pot numerota conform opţiunii personale, se pot printa la imprimantă sau se pot salva sub formă de PDF în format electronic. Se poate face backup regulat şi este uşor de folosit.
Baftă!
Collapse


 
Desirea
Desirea
Local time: 18:37
Numai bine! Jun 11, 2010

Cristiana Coblis wrote:

Vă recomand acest program de facturare care are o versiune gratuită şi suficientă pentru nevoile PFA: Microfact http://www.infokam.ro/microfact.php

Baftă!


Va multumesc, Cristiana, imi place mult trasatura "gratuita", pentru ca momentan chiar de asa ceva am nevoie!


 
Pages in topic:   < [1 2 3 4] >


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Probleme legate de eliberarea facturilor






CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »