Yüksek ekonomik canlılık ve hareketlilik Silikon Vadisinde yeniden gözlenmekte.Otoyol-101 üzerindeki ofis plazalarındaki tabelaların geçmişteki gibi yeni işe başlayan hevesli girişimcilerin logoları ile donatıldığını görüyoruz. Kiralarla birlikte Tahoe Gölü ve civardaki diğer benzer tatil kentlerindeki gösterişli evlere olan talepte de yoğun artış var ki bunlar servetlerdeki artışın bir göstergesidir. Körfez Bölgesi(Bay Area) yarı iletken(semikondüktör) endüstrisinin doğduğu yerdi ve bu olayın ardından bilgisayar ve internet şirketleri çoğaldı.Bu şirketlerin sihirbaz benzeri yetenekli çalışanları dünyayı fütürüstik hissettiren harika gelişmelere imza attılar.Bu gelişmelere örnek olarak dokunmatik ekranlı telefonları, büyük kütüphanelerde anında arama yapmayı ve binlerce mil uzaktaki insansız hava araçlarını uzaktan yönlendirme gücüne sahip olmayı sayabiliriz. 2010’dan itibaren Bölgede yaşanmakta olan ekonomik faaliyetlerdeki yeniden canlanma, gelişmenin devam etmekte olduğuna işaret ediyor.
Bu nedenle bazılarının Silikon Vadisinin duraklama içinde olduğunu ve yenilik yapma hızının onyıllardır yavaşladığını iddia etmeleri sürpriz olarak gelebilir. PayPal’ın kurucularından ve Facebook’a dışarıdan yatırım yapan ilk kişi olan Peter Thiel, Amerikada yenilikçiliğin “can çekişmekle ölüm arasında bir yerde” olduğunu söylüyor. Bir çok değişik alandaki mühendisler de benzer düş kırıklığı hissini paylaşmaktalar. Ve küçük ancak büyüyen bir grup ekonomist de geçmiştekilerle karşılaştırıldığında bugünkü yeniliklerin sönük kaldığını düşünmekte.
[ … ]
Ucuz işlemci gücüyle beslenen yenilikler her alanda uçmaya hazırlanıyor. Bilgisayarlar doğal konuşmaları anlamaya başlıyor.İnsanlar video oyunlarını vücut hareketleri ile kontrol ediyorlar-ki bu teknoloji kısa bir zaman içinde iş dünyasının büyük bir bölümünde uygulama alanı bulabilir. Gittikçe artan karmaşıklıktaki nesneleri üretme yeteneğine sahip 3-boyutlu yazıcılar kısa süre içinde insan dokusu ve diğer organik madde üretimine de başlıyabilir.
Yenilik konusunda karamsar olan biri, bunu yerine getirilmeyecek bir vaad olarak göz ardı edebilir. Fakat teknolojinin yönlendirdiği büyümenin bazan düşüş bazan yükseliş yaşaması yerine ya sürekli yükselişte ya da sürekli düşüşte olmak zorunda olduğunu düşünmek tarihle ters düşmektedir. Şikago Üniversitesinden Chad Syverson elektrifikasyon çağındaki verimlilik büyümesinin inişli-çıkışlı olduğuna işaret etmekte.Ondokuzuncu yüzyıl sonları ile yirminci yüzyıl başlarındaki önemli elektriksel yeniliklerin yaşandığı dönemde büyüme yavaştı ancak daha sonra büyüme patlaması yaşandı.